04.04.2010

Flori din mucegai

Asta e un titlu cu greutate in lumea literara si nu numai.
Ma intreb cu a reusit mister Arghezi sa priveasca florile din mucegai?
El era destept, putea destul de usor sa-mi dea seaman ca nimic nu justifica suferinta, nimic nu poate fi asa de bun incat sa merite sa te sacrifici si sa dai cel mai de pret lucru, adica timpul.
Nu ma intelege-ti gresit, mi-as taia un deget pentru suma potrivita. Mi-as taia si pula penisul daca as avea 80 de ani si as primi ceva bani de bingo.
Dar daca as sta 10 ani in puscarie si as vedea toate oribilitatile de acolo, nu as fi instare sa scriu frumos despre asta. Ce-i drept arghezi a stat doar 11 luni si i-a mers bine, era cu pile.
Problema si mai interesanta este cum poti trai zi de zi facand mici sacrificii pentru un lucru mai bun?
Cum zi de zi sa te stranga inima pentru ca un lucru nu-i bine asa cum e, dar tu continui pentru ca stii ca dedesupt este un lucru mai bun? Si cea mai interesanta parte este ca poate fi evitat, dar.......
In fiecare zi, cand ma trezesc, imi vine un mic preview al zilei in curs, o mica clipa de reconsiderare in spatiu. In primele secunde totul este perfect, sunt doar lucruri bune, sunt fericit ca m-am trezit ok. Dupa perioada asta romantica incept gandurile mai adanci, reconsiderarea in clipa, gen" sunt suparat pentru faza de aseara" " azi trebuie sa dau bani lu x si pula bani". Asta sunt gandurile care iti reamintesc ca ai o viata de cacat uneori, astea sunt gandurile care iti definesc integral ziua in curs, asta daca nu esti cel mai norocos coi de pe pamant si castigi la loto.
Cum ar fi ca in fiecare dimineata sa ai un gand negru?. In fiecare dimineata, dupa doar cateva secunde, PAC, gandul asta te loveste, in fiecare dimineata esti nevoit sa-l treci prin filtrul ratiuni, in fiecare dimineata sa-l vezi in fata ochilor.
Mi se pare atat de dura si de scurta viata incat nimic nu merita sa ii strice farmecul, nici un gand negrul, mai ales ca este un gand de care poti scapa daca faci mici schimbari. Si de gandul meu pot scapa daca fac mici schimbari. Dar se merita? Aici e marea dilema.
Voi aveti ganduri negre pe care vi le reamintiti in fiecare dimineata?


Asculta mai multe audio Muzica

2 comentarii:

  1. ok,te-am adaugat in Parteneri - Ctologica

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta abordare... in alta ordine de idei, sunt convinsa ca toata lumea are macar un gand negreu dimineatza, daca nu stau prea mult sa mediteze si nu lungesc lista. Dar in final totul se reduce la cum reusesti sa le faci fata :)

    RăspundețiȘtergere