19.03.2010

Centru pentru tratarea dependentei de tehnologie

In Londra s-a deschis primul centru specializat in tratarea dependentei de jocuri si de tehnologie in general. Centrul s-a deschis in urma tot mai deselor sesizari din partea parintilor asupra dependentei copiilor lor, dependenta de console, de jocuri, de telefoane mobile sau de internet.
Psihologul Richard Graham a declarat ca unii copii deveneau violenti atunci cand li se solicita sa inchida computerul si s-a ajuns chiar la cazuri cand era chemata politia pentru a-i stapani. Copiii reactionau ca orice dependent clasic atunci cand ramane fara obiectul dependentei.
" Serviciul de sanatate mentala trebuie sa se adapteze schimbarilor survenite in viata tinerilor si petrecerea a tot mai mult timp in fata ecranelor" a afirmat Richard Graham
Centrul nu isi propune sa-i faca pe copii sa renunte de tot la tehnologie ci doar sa-i contientizeze asupra folosiri responsabile si limitate. De asemenea vor sa-i faca pe copii sa aibe incredere in ei in interactiunile fata in fata cu alte persoane, constatandu-se ca viata sociala reala este sugrumata de viata online, indiferent ca ne referim la indentitatea in anumite jocuri sau identitatea pe retelele sociale.
Desi programul ofera servicii pentru copii de pana la 12 ani, principala lor tinta sunt adolescentii intre 15 si 17 ani.
Acum as vrea sa fac putin misto de subiect, dar, din pacate, este o realitatea cruda ca internetul si jocurile care iti pot distruge viata reala si sanatatea mintala.
Eu de ceva timp joc ikariam, un joc de strategie online, si recunosc ca sunt dependent si ca inca nu pot renunta pe deplin la el. Inainte pierdeam noptile jucand, acum am ajuns sa intru doar seara cate 1-2 ore, maxim, dar repet, inca nu am renuntat definitiv la joc. Acum nici nu pot sa spun ca am pierdut cine stie ce din cauza jocului, am pierdut timp, dar pierderea timpului e mai greu de constientizat.
Pe de-o parte ii inteleg si pe parinti, jocurile le ofera o clipa de ragaz si partea prosta e ca se obisnuiesc cu clipele de ragaz si nu mai constientizeaza ca al lor copil trebuie oprit.
Dezvoltatorii de jocuri le fac din ce in ce mai atragatoare si in asa fel incat sa nu te lase sa renunti la el.
E un intreg cerc vicios in care singurii care pierd sunt cei care nu pot decide cum trebuie, datorita varstei fragede si lipsei de experienta.
Asa o fi? Asa va fi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu